воскресенье, 19 февраля 2017 г.

Масляна

Зустріч Весни:

У зв’язку з поєднанням наших дохристиянських традицій з православним календарем, комплекс обрядів зустрічі весни не був приуроченим до конкретного дня, а роздробився на окремі елементи, які існували на відрізку від свята Стрітення аж до дня Юрія або й до Зелених Свят.
Отож, прогнавши зиму, наші предки починали кликати, гукати, заклинати, закликати весну. Не в змозі пояснити закономірності зміни пір року, вони боялися, що зима може залишитися назавжди. Для того, щоб унеможливити це, прикликали весну різними магічними діями та формулами — обрядами, жертвоприношеннями, молитвами (піснями-заклинаннями).
З цього випливає, що весна в уяві давніх вважалася живою істотою, і до неї відповідним чином слід звертатися. Якою ж вона була? Цей образ донесли до нас веснянки, — як дуже давні, так і деякі пізніші. Найдавніші веснянки (“Король”, “Воротар”, “Володар”, “Шум”, “Жучок”, “Ягілочка”, “Мости”, “Вербовая дощечка”) є архаїчними іграми-хороводами, що в символічних формах відображають прихід весни. У цих забавах закодовані такі дії: ламання кригових мостів, відмикання чи відчиняння небесних воріт, войовнича суперечка тепла й холоду. Весна відображена у них у вигляді незвичайного дитяти (“князьового”, “мізинного”, “крайнього”):
Володар, Володареньку,
прочиняй нам воротечка!
— Ой а хто з-за ворот кліче?
— Князьове да дитя їде!


Рецепти:


ІНГРЕДІЄНТИ

Молоко 2,6% 1 л
Яйця4 шт.
Борошно500 г
Олія2 ст. л.
Цукор1,5 ст. л.
Сіль0,5 ч. л.

ПРОЦЕС ПРИГОТУВАННЯ

  1. У великій мисці збити яйця і цукор.
  2. Частину молока підігріти, посолити, і ретельно перемішати зі збитими яйцями і цукром.
  3. В отриману суміш поступово додавати борошно, постійно перемішуючи, аби не було грудочок.
  4. Додати трішечки соди, сіль і олію. Перемішати.
  5. Додати решту молока і збити. Тісто повинно бути в міру рідким.
  6. Розігріти сковороду.
  7. Обсмажити млинець з обох боків до золотистого кольору.

Комментариев нет:

Отправить комментарий